Polstjärneprisets vinnare tävlar för Sverige i Eurovision Young Musicians 2022

Det blir 18-årige trombonisten Lukas Flink som tävlar för Sverige i Eurovision Young Musicians 2022.

Lukas Flink

– Jag blev jätteglad för förtroendet när SVT ringde och frågade om jag ville ställa upp. Detta känns stort och väldigt roligt. Det blir en ära att få vara den som spelar för Sverige, säger Lukas Flink.

Henrik von Sydow som är inköpare på Kulturstudion på Sveriges Television, och dessutom vice ordförande i juryn för Polstjärnepriset, tycker att det är spännande att få sända en trombonist till tävlingen.

– Vi har sett Lukas tävla i delfinalen i Polstjärneprisets hemstad Vänersborg och i finalen i Göteborg.Vi är övertygade om att han kommer att representera Polstjärnepriset, SVT och det svenska musiklivet
med den äran, säger han.

Eurovision Young Musicians är något av ett syskon till Eurovision Song Contest. Båda tävlingarna anordnas av Europeiska radio- och TV-unionen, EBU. Förra tillfället Eurovision Young Musicians skulle sändas var 2020, men då ställdes evenemanget in på grund av pandemin.

– Det känns bra att tävlingen är tillbaka. Vi är glada över att, som flera gånger förut, få samverka med Polstjärnepriset. Genom åren har det visat sig vara ett bra sätt för oss att få fram bästa möjliga representant.

Eurovision Young Musicians kommer att avgöras i Montpellier i Frankrike den 23 juli i år.