Polstjärnepriset 2024

Här hittar du information om Polstjärneprisets tävling 2024. Är du intresserad? Läs mer och ansök här. Vill du veta mer om Polstjärneprisets kurs? Informationen hittar du här.

Polstjärneprisets tävling 2024

Polstjärnepriset erbjuder dig:

  • chans att vinna prispengar och möjlighet till prestigefulla framträdanden
  • värdefulla meriter för ditt CV och din karriär
  • lektioner, master classes och ensemblespel med eminenta lärare och värdefull feedback från Polstjärneprisets jury
  • att få spela tillsammans med Göteborgs Symfoniker och om du når finalen kommer du att ackompanjeras av orkestern
  • att få spela, utvecklas och framträda tillsammans med 80 av Nordens främsta unga musiker
  • att få möjlighet att möta en större publik (på plats och online) och utveckla din profil i media
  • att höja din nivå ytterligare genom dina egna förberedelser inför tävlingen
  • att förbereda dig för utmaningarna inom musikeryrket, såsom provspelningar och förberedelser inför provspelningar och konserter

Tävlingen vänder sig till ungdomar födda 2005-2009, som spelar den klassiska musikens instrument: orkesterinstrument samt piano. Orgel, gitarr, dragspel och slagverk omfattas inte av tävlingen.

Polstjärnepriset är uppdelat i två perioder, del 1: 2-5 november 2023 och del 2: 1-6 januari 2024. Semifinalen äger rum 3 januari i Vänersborg. Finalen är 5 januari i Göteborgs Konserthus.

Polstjärnepriset del 1

Under Polstjärnepriset del 1, i november, fokuserar vi på utveckling, inspiration och förberedelse. Du kommer att få individuella lektioner och få möjlighet att spela tillsammans med andra deltagare, både från kursen och tävlingen. De flesta tävlingsdeltagarna kommer att framträda vid konserter i Vänersborg.

Polstjärnepriset del 2

Under första veckan i januari kommer du som tävlingsdeltagare att spela den första tävlingsomgången inför Polstjärneprisets jury. Från den första tävlingsomgången utser juryn vilka åtta tävlande som ska gå till semifinalen, som är en offentlig konsert i Vänersborg. De tävlande som inte går vidare till semifinal får feedback och lektioner av juryns medlemmar. De fortsätter också att spela i ensembler och orkestrar och medverkar vid framträdanden i Polstjärneprisets konserter i Vänersborg, Göteborg och ytterligare en stad.

Vid semifinalen utser juryn fyra finalister som kommer att framföra sina tävlingsstycken i Göteborgs Konserthus tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Vid finalen utser juryn vinnare och tillkännager övriga placeringar.

Den 6:e januari kommer vi att göra en konsert i en annan stad. Där kommer även vinnaren av Polstjärnepriset 2024 att framträda. Besked om var konserten kommer att hållas kommer före sommaren. Efter denna konsert ordnar du din hemresa själv.

Priser, förmåner och utmärkelser

Prispengarna, som är skänkta av Intea Vänerparken AB, fördelas så här

1:a pris – 50 000 SEK
2:a pris – 10 000 SEK
3:e pris – 5 000 SEK
4:e pris – 5 000 SEK

Tack till Intea Vänerparken för ert bidrag till tävlingen.

Eventuell skatt betalas av vinnarna.

Vinnaren erbjuds även:

  • att framträda som solist med ett kortare verk med till exempel Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna eller Sveriges Radios Symfoniorkester under tiden fram till nästa tävling
  • att genomföra en hel konsert tillsammans med vänner i Vänersborg 5 november 2023

Polstjärnepriset and Polstjärnefestivalen får särskilda bidrag från Beijerstiftelsen.

Ansökan

Läs mer och ansök här.