Trombonisten Lukas Flink vann Polstjärnepriset

– Att sätta fingret på hur det känns är svårt. Jag blir rörd. Kanske lite chockad. Det säger trombonisten Lukas Flink från Malmö strax efter att han korats till årets vinnare av Polstjärnepriset, Sveriges främsta musiktävling för unga klassiska musiker.

Finalen avgjordes som vanligt i Göteborgs Konserthus. Alla de fyra finalisterna fick spela sina tävlingsstycken med Göteborgs Symfoniker.
– En helt magisk upplevelse, tycker 18-årige Lukas.
Detta var andra gången som han ställde upp i Polstjärnepriset. Förra året nådde han delfinalen.
– I år siktade jag på att komma till final, så jag hade faktiskt nått mitt mål redan när jag stod på scenen idag.

Juryns motivering lyder:

”Polstjärnepriset 2022 tilldelas trombonisten Lukas Flink för sitt uttrycksfulla och berörande konstnärskap samt sin suveräna behärskning av instrumentet.”

Lukas är uppväxt i en musikfamilj i Malmö. Han säger att det bara var en tidsfråga innan han skulle börja spela något instrument. När han var sex år föll valet på trombon och den har följt med honom hela tiden.


– För fyra år sedan var jag för första gången med på Polstjärnekursen i Vänersborg och jag har kommit tillbaka varje år. På det viset fick jag också chans att följa Polstjärnepristävlingen innan jag själv anmälde mig. Polstjärnekursen är ett ställe där jag har träffat många av mina kompisar i branschen. Där möter jag folk som verkligen är bra på att spela. Att möta unga musiker från hela landet ger massor av inspiration att jobba för att bli bättre och bättre.


För Lukas väntar nu sista halvåret på gymnasiet. Sedan vill han studera vidare på en musikhögskola.
– Det finns inget annat. Jag vill leva med musiken på heltid på något sätt och jag håller många dörrar öppna för att se vad som dyker upp.

Lukas Flink, vinnare står med sitt instrument och blombukett
Lukas Flink, vinnare av Polstjärnepriset 2022. Foto: Olle Gustafsson

Satsningen på unga musiktalanger

Som förstapristagare fick Lukas Flink bland annat 50 000 kronor. Andra pris och 10 000 kronor gick till kontrabasisten Harald Edin från Styrsö. Tredjepriset 5 000 kronor vanns av violinisten Harry Dai Liang
från Göteborg och cellisten Selma Sköld från Enskede fick fjärdepriset, också det 5 000 kronor.


– Nivån bland ungdomarna i årets upplaga av Polstjärnepriset har verkligen varit jättefin, säger Stefan Forsberg som är Polstjärneprisets juryordförande och vd för Kungliga Filharmonikerna.

– Tävlingsjuryn är väldigt erfaren, men vi hade ändå svåra uppgifter att utse vilka som skulle gå vidare i de olika finalstegen och att slutligen utse en vinnare.

– Vi som arbetar i och med de symfoniska orkestrarna i Sverige känner en otrolig glädje och tacksamhet över Polstjärnepriset och Nationellt centrum för musiktalanger, understryker Stefan Forsberg.


Han liknar satsningen på unga musiktalanger vid vad som görs inom exempelvis idrotten. Unga begåvningar får redan tidigt i livet möjligheter att ta sitt kunnande vidare till mycket höga nivåer. Genom nationellt centrum för musiktalanger får de regelbundet träffa och sporras av andra unga musiker. Vid sidan av sin ordinarie utbildning får de dessutom möta och träna med instruktörer och musiker i absolut världsklass. Polstjärnepriset och satsningen på talangutveckling fyller igen en lucka. Nu finns ett målmedvetet arbete för att hitta och utveckla de unga klassiska musiktalangerna. Det ger hopp för framtiden om en stark återväxt inom det svenska musiklivet.

– En del av de här ungdomarna är morgondagens musiker i de svenska symfoniorkestrarna och några av dem är framtida solister.