Höjdpunkter från Polstjärnepriset 2025
I januari 2025 ägde den andra upplagan av Polstjärnepriset Nordic Edition rum. Här är en sammanfattning av den fantastiska veckan.
2-6 januari samlades unga musiker från alla nordiska länder för att få undervisning och musicera tillsammans. Inte bara de 20 tävlande var på plats, utan även 60 deltagare i Polstjärneprisets kurs.
Semifinal – 3 januari
På tävlingens första dag valdes åtta av de mest lovande unga solisterna ut av vår nordiska jury för att tävla i semifinalen.
- Clara Yuna Friedensburg (cello, Norge)
- Daniel Iourtchik (violin, Sverige)
- Edward Ahlbeck Glader (piano, Sverige)
- Olga Niemi (violin, Finland)
- Otilia Zielke (flöjt, Danmark)
- Samuel Ahonen (klarinett, Finland)
- Sara Hagman (violin, Sverige)
- Yufeng Pan (piano, Sverige)
Kammar- och orkesterkonsert – 4 januari
Förutom att tävla mot varandra fanns det också utrymme för att musicera tillsammans och ha roligt. På kvällen den 4 januari visade några av de 80 musikerna upp sina färdigheter under en kammarkonsert i Folkets Hus. Därefter var det dags för en konsert i Vänersborgs kyrka där Dvoraks 9:e symfoni framfördes av Polstjärneprisets symfoniorkester under ledning av Andreas van Tol. Dessutom framfördes stycken av Bartok och Hensel.
Final – 5 januari
Dessa fyra talangfulla finalisterna framförde sina tävlingsstycken tillsammans med Göteborgs Symfoniker under finalen i Göteborgs konserthus.
- Daniel Iourtchik (violin, Sverige) – 3:e satsen ur Saint-Saëns Violinkonsert nr 3
- Sara Hagman (violin, Sverige) – 1:a satsen ur Brahms Violinkonsert
- Clara Yuna Friedensburg (cello, Norge) – 4:e satsen ur Elgars Cellokonsert
- Otilia Zielke (flute, Danmark) – 1:a satsen ur Nielsens Flöjtkonsert
Efter framträdandena fick den nordiska juryn i uppgift att fatta det svåra beslutet om vem som skulle bli vinnare av Polstjärnepriset 2025. Under tiden bjöd Göteborgs Symfoniker publiken på Dvoraks ouvertyr till Othello samt fjärde satsen ur Dvoraks nionde symfoni tillsammans med Polstjärneprisets Symfoniorkester under dirigent Andreas van Tol.
När det var dags kom Anna-Karin Larsson, juryns ordförande, upp på scenen för att kungöra resultatet. Vinnaren av Polstjärnepriset 2025 blev cellisten Clara Yuna Friedensburg!
Juryns motivering lyder: ”Med en uttrycksfull och mycket känslosam sårbarhet i sitt spel erbjuder Claras kraftfulla men passionerade ton och frasering publiken en intensiv och oförglömlig upplevelse.”
- 1:a plats (50 000 kronor): Clara Yuna Friedensburg
- 2:a plats (10 000 kronor): Sara Hagman
- 3:e plats (5 000 kronor): Otilia Zielke
- 4:e plats (5 000 SEK): Daniel Iourtchik
Konsert i Konserthuset Stockholm – 6 januari
Efter den stora finalen var det dags att åka till Stockholm för Polstjärneprisets egen konsert. De fyra finalisterna framträdde med var sitt solostycke och hela Dvoraks 9:e symfoni framfördes av Polstjärneprisets symfoniorkester under ledning av Andreas van Tol. Två olika stråkorkestrar med Polstjärneprisets deltagare framförde Béla Bartóks Divertimento för stråkorkester och Fanny Mendelssohn-Hensels Romanze ur Stråkkvartett Ess-dur.
Ett stort tack till alla finalister och övriga tävlande och deltagare i Polstjärnepriset 2025!