Cellisten Hugo Svedberg är korad vinnare av Polstjärnepriset 2024

Efter en intensiv och spännande tävlingsvecka har vinnaren av Polstjärnepriset 2024 utsetts. Cellisten Hugo Svedberg imponerade på juryn med sitt vackra spel som solist tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

”Det var så kul att spela med orkestern och jag har lärt mig så mycket” säger 15-årige Hugo efter finalen.

Hugo har varit med i tävlingar förut, och berättar vad han har upptäckt under Polstjärnepriset. ”I Polstjärnepriset får man möjligheten att spela med en professionell orkester, vilket är väldigt speciellt. Det finns också många omgångar i tävlingen och man lär sig något varje gång.”

Juryns motivering lyder: ”Hugo är en ung mästare med mäktig ton. Han har en självklar solistisk förståelse, musikalisk intelligens och innerlighet.”

Hugo Svedberg bor i Bournemouth, England. Pappa är svensk och Hugo är ofta i Sverige. I april kommer han till Borås och Göteborg för att spela konserter där.

Som vinnare får Hugo Svedberg 50 000 kronor. Han kommer vidare att representera Sverige i Eurovision Young Musicians, Europas största tävling för unga klassiska musiker, som ses av miljoner TV-tittare över hela Europa. 

Andrapristagaren Elias Xie som spelar piano vinner 10 000 kronor. 5 000 kronor vardera går till tredjepristagaren, violinisten Maya Broman Crawford-Phillips, och till fjärdepristagaren Philip Engström som spelar cello.

Alla de fyra finalisterna fick traditionsenligt framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker inför publik i Göteborgs Konserthus. Även Polstjärneprisets Symfoniorkester, som består av Polstjärneprisets tävlande och kursdeltagare, spelade sida vid sida med Göteborgs Symfoniker under finalen.

Så avslutas årets upplaga av Polstjärnepriset. Nästa år är det för andra gången dags för Polstjärnepriset Nordic Edition, då tävlingen öppnas upp för deltagare från hela Norden.

För kompletterande uppgifter med anledning av pressinformationen, kontakta Sien van Tol: sienvantol@yomacenter.se, +46 735 300 735