Möt vår jury

Polstjärnepriset 2024

Juryn

Fler jurymedlemmar för Polstjärnepriset 2024 kommer att presenteras snart! Här hittar du juryn för 2023.

Rikard Gateau
Juryns ordförande

Camilla Lundberg
Vice ordförande

Francisca Skoogh
Piano

Hermann Stefánsson
Träblås

Lisa Ford
Horn

Per Nyström
Cello

Stephan Barratt-Due
Stråk

Rikard Gateau, juryns ordförande

Rikard är utbildad som musiker på tuba vid musikhögskolorna i Malmö och Stockholm samt London. Efter 25 år som aktiv musiker bl. a. i stort sett alla svenska orkestrar sadlade han om till orkesterchef. Är idag sedan en tid knuten till Västmanlandsmusiken, med ansvar för det konstnärliga innehållet för Västerås Konserthus, Västerås Sinfonietta och Regional musik – och dans. Rikard är även styrelseledamot i Nationellt Centrum för Musiktalanger.

Camilla Lundberg, vice ordförande

Polstjärnepriset välkomnar Camilla Lundberg som vice ordförande för juryn. Camilla är en välkänd kulturpersonlighet inom press, radio och tv. Hon har en gedigen bakgrund som musikkritiker på Dagens Nyheter, Expressen och Kulturnyheterna, SVT. I Sveriges radio kan hon höras i den populära ”Klassiska podden” och bland musikexperterna i ”Musik-revyn i P2”. Camilla Lundberg har lång erfarenhet av juryarbete: förutom flera musiktävlingar även Guldbaggepriset, Prix Italia och Rose d’Or. Som amatörcellist spelar hon gärna i stråkkvartetter.

Francisca Skoogh, piano

Francisca debuterade som 13-åring med Helsingsborgs Symfoniorkester och har studerat bland annat i Köpenhamn och Paris. 1998 vann hon Solistpriset i Stockholm och två år senare fick hon andra pris i Michelangeli-tävling i Italien. Under de senaste åren har hon haft ett nära samarbete med dirigenten Leif Segerstam. Francisca har även uruppfört flera verk av samtida kompositörer. Vid sidan av sin solistkarriär undervisar hon på Musikhögskolan i Malmö. 2018 valdes hon in i Kungliga Musikaliska Akademin.

Foto: Rickard Södeberg

Hermann Stefánsson, träblås

Hermann Stefánsson är soloklarinettist i Kungliga Filharmonikerna sedan 1995. Han har varit professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gästprofessor vid Lodz Musik Akademi i Polen och Sarajevo Music akademi i Bosnien. Hermann har framträtt som solist med både svenska och utländska orkestrar. Han är en aktiv kammarmusiker, medlem av Kungliga Filharmonikernas blåsarkvintett och Svenska Serenadensemblen. Hermann ger regelbundet master classes både i Sverige och utomlands.

Foto: Mats Lundqvist

Lisa Ford

Sedan 1993 är Lisa Ford solohornist i Göteborgs Symfoniker. Lisa är aktiv kammarmusiker och solist och medlem i Nutida Musikensemblen Gageego. Hon är seniorlektor på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet och tillika handledare för Masterprogrammet i Symfoniskt Orkesterspel, där hon coachar brass- och kammarmusikensembler. Lisa är utbildad på Interlochen Arts Academy, har tagit examen från Norges Musikhögskole, har varit medlem av Civic Orchestra of Chicago och var tidigare Assisterande solohornist i San Diego Symphony Orchestra. Lisa har tagit examen i Katalyserande Coachning och är diplomerad professionell coach.

Per Nyström, cello

På 90-talet grundade Per Nyström Yggdrasilkvartetten. Under drygt tio år turnerade de världen över och fick pris i flera stora internationella tävlingar. Han har också arbetat som solocellist bland annat i Malmö Symfoniorkester, Norska Kringkastningsorkestret och Camerata Nordica. För tillfället är Per solocellist i Uppsala Kammarsolister och Uppsala Kammarorkester. 2006 var han med och bildade Aurora Chamber Music, numera Kammarmusikens Vänner, som under åren har producerat närmare 60 festivaler både i hans hemtrakter Vänersborg/Trollhättan och på andra platser. 2012 tilldelades Per den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Stephan Barratt-Due, stråk

Stephan Barratt-Due är violinist i tredje generationen i den traditionsrika musikerfamiljen Barratt-Due. Sedan debuten 1981 har han varit mycket aktiv som solist, kammarmusiker och orkesterledare med otaliga turnéer i Norge och internationellt samt medverkat i en rad skiv- och TV-inspelningar. Stephan är sedan 1985 rektor och konstnärlig ledare vid Barratt Due musikkinstitutt.

Foto: Sverre Jarild