Se panelsamtalet från Almedalen

Nationellt Centrum för Musiktalanger var på plats i Almedalen den 5 juli.

I panelsamtalet deltog Conny Brännberg (KD), regionråd och ordförande i Kulturnämnden Västra Götalandsregionen, Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd med ansvar för kultur i Region Stockholm, Stefan Forsberg, konserthuschef och VD Kungliga Filharmonikerna och Helena Wessman, rektor Kungliga Musikhögskolan. Moderator är Noomi Hedlund, VD Musikaliska

Foto: Anna Eriksson

Nationellt centrum för musiktalanger arbetar med en modell som utgår från svenska förutsättningar där bredd och spets samverkar med varandra. Genom samarbetsplaner utarbetade per region stärks samverkan mellan lokala, regionala och nationella aktörer. Regionerna tar en främjande roll inom nationell talangutveckling och får samtidigt tillgång till högskoleförberedande musikutbildning på internationell nivå.

”Det här är väldigt bra, det är därför våra nordiska kollegor tittar på. Trots att man i Norge, Finland och Danmark och andra länder har framgångsrika satsningar så tittar man på detta som växer fram här och nu med sin bas i Vänersborg. Det är fantastiskt och någonting vi vill ta del av. Musik är så, det går inte att sätta en gräns på det. Du vill bli bättre och då är ”the sky the limit” och därför så blir det internationellt. Men självklart vill ju vi ha en rekryteringsbas där vi känner att det finns barn och ungdomar som växer upp i från norr till söder i Sverige som kan bara ha roligt med musik och vara en tillgång i kommuner och regioner, men som också kan få en yrkesroll som har sin bas här. Det är detta som glöder som svensk.”

Foto: Anna Eriksson

Kultur i Almedalen arrangeras av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer och lyfter frågor om kulturens betydelse i samhället.

Här kan du se livesändningen från Kultur i Almedalen i sin helhet