Polstjärnepriset 2024 når nya höjder

Stor publik, 22 tävlande, 700 lektioner, 40 kursdeltagare, 2 tävlingsomgångar och stor final med Göteborgs Symfoniker. Polstjärnepriset 2024 blev en fantastisk succé, inte bara i siffror utan framför allt musikaliskt.

2-5 november 2023

Redan i början av november samlades unga musiker från hela landet och från Norge för att spela musik tillsammans och få undervisning av fantastiska instruktörer. Det unika med Polstjärnepriset är nämligen att det finns en kurs vid sidan av tävlingen med lektioner, samspel och konsertframträdanden. Det blev en vecka fylld av 400 lektioner och nya vänskapsband. I november ägde också Polstjärneprisets Höstfestival rum. Den bestod av två konserter med kammarmusik, solister och en egen konsert med förra årets vinnare, cellisten Inez Karlsson.

2 januari – Tävlingen börjar

Den 2 januari var det dags för tävlingens första dag. De 22 tävlande (som presenterar sig själv här i sina presentationsfilmer) spelade för juryn, och 8 av alla de lovande unga solisterna valdes ut för att tävla i semifinalen.

 • Maya Broman Crawford-Phillips, Enskede (violin)  
 • Philip Engström, Göteborg (cello)  
 • Love Herrdahl, Skarpnäck (piano) 
 • Christian Iourtchik, Växjö (violin) 
 • Rakel Simonsson, Stockholm (klarinett)  
 • Hugo Svedberg, Bournemouth, UK (cello) 
 • Ludvig Walter, Linghem (cello) 
 • Elias Xie, Umeå (piano) 

3 januari – Semifinal

Polstjärneprisets semifinal ägde rum 3 januari. Du kan (åter)uppleva semifinalen här! Alla åtta semifinalister visade upp sig från sin bästa sida. Efter en spännande paus, under vilken juryn drog sig tillbaka för att överlägga, presenterades valet av de fyra finalisterna. Klicka på deras namn för att se deras framträdanden under semifinalen.

Konserter – 4 januari

Den 4 januari var det dags att bjuda Vänersborgarna på fantastisk musik med Polstjärneprisets deltagare. Först var det en kammarmusikkonsert i Folkets Hus där musikerna spelade i ensembler och som solister. Efter det blev det konsert i Vänersborgs Kyrka med hela Polstjärneprisets Symfoniorkester, en stråkorkester och en blåsensemble.  I Mussorgskijs Baba Yaga och The Great Gate ur Tavlor på en utställning ingick till och med en orgel, vilken tillsammans med orkestern fyllde hela kyrkan med otroligt fina klanger.

Final – 6 januari

Polstjärnepriset 2024 närmade sig sin upplösning och alla musiker åkte till Göteborg för den stora finalen i Göteborgs Konserthus.

De fyra finalisterna spelade varsitt solo med Göteborgs Symfoniker, varefter det var dags för juryn att sammanträda för att utse vinnaren och pristagarna. Efter pausen bjöds den stora publiken först på ett framträdande av Polstjärneprisets Symfoniorkester med dirigenten Andreas Patrik Hansson, sida vid sida med musikerna i Göteborgs Symfoniker.

Sedan var det dags för juryns företrädare, Rickard Gateau och Camilla Lundberg, att komma upp på scenen och offentliggöra juryns beslut: vinnaren av Polstjärnepriset 2024 är Hugo Svedberg!

Juryns motivation lyder: ”Hugo är en ung mästare med mäktig ton. Han har en självklar solistisk förståelse, musikalisk intelligens och innerlighet.”

 • 1:a plats (50 000 kronor): Hugo Svedberg, cello
 • 2:a plats (10 000 kronor): Elias Xie, piano
 • 3:e plats (5 000 kronor): Maya Broman Crawford-Phillips, violin
 • 4:e plats (5 000 kronor): Philip Engström, cello

Vi vill tacka alla deltagare, jurymedlemmar, instruktörer och personal som var med i Polstjärnepriset 2024, samt Intea fastigheter som stod för prispengarna.